Arroz e trigo, dous dos alimentos básicos no mundo, cultivaranse con biotecnoloxía antes de 6 anos

Buscar

Susbcrición Newsletter

Introducir e-mail

Arquivo mensual

Vindeiros eventos

A implantación dos cultivos transxénicos no mundo segue o seu inexorable avance. En 2010, case un 10% dos 1500 millóns de hectáreas dedicadas en todo o planeta á agricultura cultívanse con variedades modificadas xeneticamente. Durante o pasado ano o total de hectáreas cultivadas ascendeu a 148 millóns e chegouse ademais ao millón de hectáreas cultivadas biotecnolóxicamente dende as primeiras plantacións alá polo ano 1996.
 
Así o expuxo o presidente do Servizo Internacional para a Adquisición de Aplicacións Agrobiotecnolóxicas (ISAAA, segundo as súas siglas en inglés), Clive James, que indicou que o número se países que cultivaban transxénicos aumentou a 29, tras a incorporación de Suecia, Paquistán, Myanmar e Alemaña. Estes dous países europeos están a cultivar a variedade de pataca Amflora para o uso de amidón con fins industriais.
 
Segundo os datos do ISAAA, un organismo de referencia no estudo e promoción da transferencia de biotecnoloxía aplicada á agricultura, os países emerxentes e en vías de desenvolvemento, especialmente India e China (cuarto e sexto produtores mundiais, respectivamente, con 9,4 e 3,5 millóns de hectáreas) son os que están a mostrar un maior crecemento, aínda que aínda están lonxe de Estados Unidos, que lidera o ranking con 66,8 millóns de hectáreas cultivadas; seguido de Brasil, con 25,5 millóns, e Arxentina, que durante o pasado ano alcanzou os 22,9 millóns de hectáreas. España atópase no posto número dezaseis, con 100.000 hectáreas.
 
Loita contra a fame
 
James defendeu, nunhas xornadas organizadas pola Fundación Antama e pola Fundación Foro Agrario, o uso desta potente ferramenta para loitar contra a fame no mundo, xa que se poden conseguir alimentos máis alcanzables en zonas do mundo onde as condicións climatolóxicas son máis extremas. O presidente do ISAAA asegurou ao respecto que o próximo ano espera dispoñer a nivel comercial dun millo resistente á seca, do arroz dourado (con Omega 3), en 2012, e o arroz Bt antes do ano 2015.
 
Pola súa parte, China, país no cerca de 400 millóns de habitantes viven do arroz, anunciou á súa vez que cultivará trigo modificado xeneticamente en 2017. Estas variedades melloradas permitirán unha maior viabilidade das colleitas, especialmente nos países con máis dificultades. Deste modo, en algo máis de medio lustro os tres alimentos básicos da humanidade (arroz, millo e trigo) contarán con variedades transxénicas.
 
Ao seu xuízo, é necesario, polo tanto, apostar pola biotecnoloxía se se quere que en 2015, ano clave por coincidir cos obxectivos do desenvolvemento do Milenio, se reduza a fame no mundo á metade, tal e como se comprometeron numerosos países. Na actualidade hai mil millóns de persoas no mundo en condicións de miseria, especialmente en África e Asia.
 
Non hai que esquecer tamén -segundo James- que a poboación irá en aumento. A Organización de Nacións Unidas para a Agricultura e a Alimentación (FAO), estima que en 2050 haberá máis de 9000 millóns de persoas poboando a terra e é un feito que co actual modelo produtivo é imposible que haxa alimentos para todos, segundo sinalan todo tipo de expertos.
 
Pero é que ademais, os cultivos biotecnolóxicos, asegura James, achegan outra serie de beneficios como un maior aumento da produtividade (que permitiu obter unhas ganancias de 65.000 millóns de dólares), unha maior resistencia ás pragas, o que tradúcese nunha menos utilización de fitosanitarios (entre 1996 e 2009 aforraron 393 millóns de quilos de pesticidas) e unha maior protección da biodiversidade, xa que ao aumentar os rendementos non é necesario converter bosques e zonas verdes en cultivos.
 
Menos emisións de CO2
 
Finalmente, tamén realizan un menor impacto ambiental, xa que aforran auga (e máis no futuro coas novas variedades resistentes á seca) e emitindo menos emisións de CO2 á atmosfera. As variedades tolerantes a herbicidas permiten un control das malas herbas sen ter que arar varias veces a terra e expulsar polo tanto maior cantidade de anhídrido carbónico, o que reduce de xeito importante o risco de erosión dos chans agrícolas.
 
Só en 2010 se produciu con estes cultivos unha diminución en torno a 18.000 quilos de dióxido de carbono, o equivalente ao desprazamento de entre sete e oito millóns de vehículos ao ano. Outras técnicas, como a agricultura de conservación, que pode empregarse en cultivos tradicionais e orgánicos, tamén permiten emitir menos CO2 ao aire, grazas a maquinarias de sementeira directa que o fan nunha soa pasada.
 
En canto á seguridade dos organismos xeneticamente modificados, Clive James asegura que estes cultivos levan xa moitos anos de estudos que avalan, primeiro nos campos de probas e despois nos aqueles que xa están aprobados e levan anos comercializándose, que "son seguros", xa que non houbo "ningún caso negativo"; é máis, hai estudos que demostran que "teñen menos toxinas que outros cultivos convencionais e ecolóxicos", indicou.
 
(Fonte: ABC)